2012. július 5., csütörtök

A tizedes meg a többiek


A múltban kutatva rengeteg magyar filmet találhatunk, és köztük is nagyon sok jó filmet, de igazán ismert – legalábbis manapság is ismert – csak kevés lett közülük. Ezek közé tartozik A tizedes meg a többiek, ami – bár 1965-ben forgatták – csak később jelenhetett meg, mert finoman és bújtatva, de az akkori rendszert is kigúnyolta.
Molnár tizedes lefoglalja a kastélyt - inasostul
A háborús alaptörténet remek terepet nyújt az ilyesmihez, bár nem mindenki szereti, amikor az eszement pusztítással járó háborúból komédiát készítenek. Mégis, a színészek (többek között Sinkovits Imre, Major Tamás, Darvas Iván és még sokan mások) zseniális alakja egészen elfeledteti,m hogy ez éppen egy II. világháborús környezet, és teljes mértékben a rendszert kigúnyoló szatirikus történetre figyelhetünk.
A történetet nem sok értelme van végigmesélni, minden jelenet úgy egyben és a környezetében érdekes, ahogy elkészítették. A történetvezetés változatos, fordulatos, pörgős és izgalmas. Kiemelhető pár közismert rész, pl. „az oroszok már a spájzban vannak!”, illetve rendkívül ötletes, amikor Albert inas (Major Tamás) hirtelen megint a báró inasát alakítja az egyik katonával (Darvas Iván).

Amikor békebeli jelenetet eljátszva verik át a németeket - igazán hangulatos jelenet

Az alakítás annyira hiteles, hogy néha nehéz elképzelni mai szemmel, hogy minden színész magyar
A filmet kiadták DVD-n, így viszonylag egyszerűen beszerezhető. Minél több embernek érdemes lenne látni, az egyik legjobb magyar film!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése