2012. július 5., csütörtök

Vissza a jövőbe 1.-2.-3. (Back to the future I.-II.-III.)

Ez a film is hasonlóan örök darab, mint pl. A tizedes meg a többiek. Igaz, hogy nem hazai mű, de éppen ezért a rajongótábora is sokkal szélesebb. Mintapéldája az olyan filmeknek, hogy hogyan lehet minimális utólagos tupírozással, a szex említése nélkül valami igazán eredetit és izgalmasat alkotni. Még ha jó amerikai film módjára a végkifejletet meg is tippelhetjük egyes helyzetekben, a változatos fordulatok nem csak egyszer izgalmasak, a vicces és ötletes jelenetek újra meg újra le tudnak kötni. Mindemellett az akkori, de lényegében véve a hétköznapi világba helyezi bele a fantáziavilágot a legteljesebb természetességgel, és az időutazásokat fejben visszafejtve és végiggondolva a végén még bele is gabalyodhatunk a gondolatmenetbe.
"Ha a számításaim helytállóak, amikor eléri a 88 mérföldes sebességet, csodát fogsz látni, fiú."
Egy Delorean napjainkban
A híres időbeállító panel
A film első részét 1985-ben mutatták be, ennek megfelelően az alaptörténet ott is kezdődik, egy jellegzetes amerikai lakónegyedben. Megismerünk egy laza 17 éves srácot, "Marty" Martin McFly-t (Michael J. Fox), körülvéve a szokásos alapproblémákkal, mint pl. hogy az anyukája nem kedveli a barátnőjét, az apukájának hülye a főnöke, stb. A történetbe hirtelen kapcsolódik bele a Doki (Christopher Lloyd), a kissé hóbortos tudós és feltaláló, akinek a nagy műve köré az egész történet fonódik.
Marty zenél 1955-ben, hogy megmentse a helyzetet
Az alaptörténet és a szereplők megismerése után kezdődnek is a fontos kísérletek az időgéppel, mígnem a terroristák váratlan megjelenése ezt meg nem szakítja. Ekkor Marty az autóval menekül el, de az időáramkörök bekapcsolva maradtak, és… hirtelen 1955-ben köt ki. Természetesen szinte rögtön sikerül felborítania a tér-idő kontinuumot, amikor belefut a szüleibe, így az idő hátralevő részében folyamatosan azon dolgozik, hogy leendő szülei összejöjjenek, és ő ne tűnjön el a történelemből. Mindeközben az 1955-ös Doki készít egy módosítást az időgéphez, hogy villámcsapással üzemeljen, mert az egyetlen esélyük az óratoronyba csapó villám, hogy a hazautazáshoz szükséges 1.21 GW energiát a szerkezetbe táplálják. A történet így végül happy enddel zárul, ráadásul 1985-öt sikerült jobbá tenniük a múlt apró megváltoztatásával, mert az új forgatókönyv szerint George (Marty leendő apukája, Crispin Glover) leütötte Biff-et (Thomas F. Wilson), aki így a beosztottja lett és nem fordítva. A film végén megjelenik a doki, és hívja őket a jövőbe, így meg is van a kapocs, ahol a második film folytatódhat. A jövőben sikeresen elrendezik, hogy Marty fia helyett Griff (Biff unokája) kerüljön börtönbe, de visszatérve valami szörnyű 1985-ben találják magukat. Rájönnek, hogy a jövőbeli idős Biff elvitt egy sporteredményeket tartalmazó füzetet az időgéppel a fiatalabb önmagának, aki így fogadásokból milliomos lett. Így ismét 1955-be utaznak, hogy ezt megakadályozzák. A film végén, amikor a Doki próbálja felvenni Marty-t, az autóba belecsap a villám, és eltűnik – 1885-be, a Vadnyugatra.
Marty (önszárítós ruhában) és a Doki 2015-ben
Légdeszka és a híres önbefűző cipő 2015-ben
A harmadik rész elején ismét az 1955-ös Doki segít az 1885-ből kapott útmutatások alapján megjavítani az időgépet, majd a történet 1885-ben folytatódik – az ősökkel. Sok dolog van, ami végig állandó: a Tannenek gonoszsága, Strickland modora és kopaszsága, a tér-idő kontinuum problémája, stb. A vadnyugaton is egy sor feladatot kell megoldaniuk a dokival, hogy ne változzon meg végzetesen a jövő, és ismét csak Marty tér vissza az – időközben rendbe hozott – jelenbe. A Doki kérésének megfelelően – bár nem szándékosan – az időgép megsemmisül, ám amikor Marty épp ezt mutatja meg barátnőjének, Jennifernek (Claudia Wells), a Doki egy mozdonyból épített időgéppel érkezik – családostul.
Marty és a Doki vonattal tolják meg a Delorean-t a Vadnyugaton
A Doki új időgépe - művészi ábrázolásban
A trilógia itt véget ért, ám készült belőle játék is, ami ott veszi fel a fonalat, ahol a filmkészítők letették. Sőt, pl. a GTA játékhoz is készült időutazós kiegészítés. A film rajongótábora itthon és külföldön is nagy, az eredetileg nem túl befutott Delorean autók a filmnek köszönhetően jelentősen felértékelődtek, a különféle alkatrészeknek látszó tárgyakkal tele van az e-Bay. Az érdeklődést mutatja, hogy a filmet itthon is kiadták DVD-n majd Blu-ray lemezen is, így majd még gyerekeink is nézhetik a jelenkor egyre nagyobb TV-in. Érdekes közbevetés, hogy a filmben, amikor a jövőben járnak, jellemzőek az ottani tárgyak az 1985-ös gondolkodásmódra. Senki nem képzelt el 2015-be mobiltelefont, helyette hagyományos adó-vevőket használnak, de pl. a Mr. Fusion nevű otthoni mini fúziós energiaforrás már létezik.
A film blu-ray kiadásának borítója
Sajnálhatnánk, hogy a történetet nem folytatták, de mindig a csúcson a legjobb abbahagyni, és így ez a trilógia is úgy vonult be a filmtörténetbe, mint minden idők egyik legjobb és legnagyobb hatású sci-fi-je.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése