2012. július 30., hétfő

A csodálatos pókember (The Amazing Spider-Man)


 Azt már sokfelől lehetett hallani-olvasni, hogy ezt a filmet a készítői nem remake-nek szánták, hanem egy teljesen új vonalnak. Ez részben sikerült is, ugyanis remek főszereplőket (Andrew Garfield és Emma Stone) választottak, de néhány ponton kísértetiesen nagy a hasonlóság a tíz évvel ezelőtti történettel. Elöljáróban még annyit hozzá kell tennem, hogy az előző trilógiát nagyjából másfél éve néztem meg itthon, tehát így elég közel csúsztak egymáshoz a filmek.
Andrew Garfield, az új Pókember
Adott tehát egy új Pókember-film, de kezdetnek itt is be kellett mutatniuk, hogyan lesz Peter Parkerből szuperhős. Ezt többé-kevésbé ügyesen oldották meg, a túl érzelgős jelenetek elmaradtak, a humor pedig több lett, bár én hiányoltam belőle az idegbajos újságszerkesztő figuráját, ő nagyon sokat dobott az előző filmeken. A szereplők összevissza cserélődtek, nincsen Peternek közeli barátja, a barátnője apja rendőr lett, aki először a nyomában van, majd amikor összeáll neki is a kép, a segítője lesz. Osborn-t itt csak említik, de nem jelenik meg, a nagynéni és nagybácsi pálforduláson mentek keresztül, csak visszafelé, és a film elején még a szülei is szerepelnek, bár utánuk elvarratlan szál marad, egyszerűen eltűnnek, és kész. Ez az első olyan rész a filmben, ami valahogy olyan furcsa, befejezetlen, a szereplők is megelégszenek annyival, hogy eltűntek.
A film eleje tehát hajaz valamennyire a korábbi filmre (iskolai verekedések, pókcsípés a laborban, stb.), de minden jelenet teljesen új módon és közegben játszódik, a főszereplő karaktere is egész más – nem egy szánalmas kétbalkezes valaki, hanem egy vagány srác, aki szembeszáll az erősebbekkel is – legfeljebb másodszorra már annak tudatában, hogy ez alkalommal nem ő fog a földön feküdni.
A mostani nevelőszülők sokkal harciasabbra sikerültek
Iskolai adok-kapok - fordult a kocka
Pókember is más – bár hajtja a bosszú, hogy megtalálja Ben bácsi gyilkosát, végül az a szál is elvarratlan marad. Viszont itt a gyík feltűnéséig csak látszólag a bűnözőket üldözi, valójában keresi azt a bizonyos fickót. A gyík feltűnésével – mivel tudja, hogy közvetve ő felelős érte – átkapcsol életmentő üzemmódba, és a gyíkot üldözi, hogy mentse az ártatlan embereket. Viszonylag hamar tudatja a barátnőjével, hogy Peter és a Pókember egy személy, és kellő időben ezt apja, a rendőrkapitány is megtudja.
Bűnüldözőben
Gwen apukája, a rendőrkapitány
A film kb. utolsó harmada teljes mértékben a gyíkra van kihelyezve. Ezek a hirtelen éles váltások több helyen érezhetőek, egy darabig pereg valamiféle történet, látjuk, hogyan kerülnek a főhősök egyre közelebb egymáshoz, közben hogyan válik Dr. Connors bolonddá és gonosszá, majd puff, hirtelen már ott is van a főellenség, és a teljes történet csak körülötte forog, se töltelékjelenet, se egy kis lassítás.
Sebtörölgetős és romantikus jelenetek is vannak, mert kellenek, de csak amennyi épp elég

dr. Connors valami furcsán ügyködik...

Amerre a furcsa lények járnak, kő kövön nem marad
A harci jelenetek tekintetében a film tipikus amerikainak mondható: a főhőst félholtra verik, néhány kedves mellékszereplő áldozatul esik, majd látványos harcban mégis az utolsó pillanatban a jó győz, miután felmászott a falon a meglőtt lábával.
A film egyébként a 3D-s vetítést egy helyen használja ki igazán jól, amikor egy antenna „a közönség közé esik”, ott bámulatában felzúgott a vetítőterem, tényleg jól megcsinálták. A többi résznél maradtak nagyjából a 2D-s világban, a már megszokott pókemberes módszerekkel.
A film után kicsit elgondolkoztam, miért olyan népszerűek manapság a szuperhősfilmek, hogy egy hónapra rögtön két nagyszabású történet is jutott a nyáron. Addig eljutottam, hogy legbelül sokan szeretnének szuperhősök lenni, bár valószínűleg az efféle filmekben látható vad szituációkat már kevesebben vállalnák. Az is érdekes, hogy mennyiféle kapcsolt termék (ruhák, játékok, törölköző, ágynemű, poszter, könyv, PC-XBOX-stb. játék és társaik) kapható, ami tudjuk, egyfelől a pénzbeszedésre megy, de nem gyártanák, ha nem fogyna. De hogy miért fogy annyi, hogy megéri az egész Földön teríteni, erre egyelőre nem találtam választ, valószínűleg egy hosszabb tanulmányt meg lehetne tölteni a téma elemzésével.
Összességében tehát egy ígéretes új franchise indult útjára, már az első rész is egész jól sikerült, és a minden bizonnyal készülő folytatásokban nagy lehetőségek vannak, amiket, remélem, jól aknáznak majd ki, és akkor is azt írhatom majd ide: ajánlom a filmet a műfaj kedvelőinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése