2012. február 3., péntek

Rendőrakadémia 1.-7. (Police academy 1.-7.)


A Rendőrakadémia filmek is azok közé tartoznak, melyek sosem kopnak ki a TV-ből. Időről-időre felbukkan valamelyik rész egyik-másik adó műsorán. Pedig az első rész még 1984-ben készült, majd egészen a hatodikig évenként az újabbak, míg végül hosszabb kihagyással 1994-ben az utolsó.
Az első rész a legkedveltebb, lévén egy egyedi alapötletet indítottak el – rendőrhiány miatt felsőbb utasításra boldog-boldogtalan felvételt nyerhet az akadémiára, ahol persze a rutinosabb kiképzőtisztek igyekeznek kiszórni az alkalmatlanokat.
A főszereplők beköltöznek az akadémiára az első részben
Ahogy a különféle vicces jelenetek követik egymást, kialakul a kép egy „kemény magról”, és a további részek is ennek a pár szereplőnek az egyéni történetei köré épülnek – persze egy részük technikai vagy egyéb okokból néha cserélődött.
Eric Lassard parancsnok, a hóbortos öregúr
Mégis vannak, akik mindegyik részben szerepeltek: GeorgeGaynes (Eric Lassard szerepében), Michael Winslow (Larvell Jones szerepében) vagy David Graf (Eugene Tackleberry szerepében). Több színész volt, aki 1-2 epizód kivételével szintén sok helyen volt látható. David Graf kivételével, aki azóta szívrohamban meghalt, még minden szereplő, a 94 éves George Gaynes is él.
Az összefestett Pete Lassard, aki Eric Lassard öccse,
és maga is kapitány, tőle balra pedig esküd ellensége, Mauser
Adott tehát egy kerettörténet, ahol jó szokás szerint az amerikai rendőrt (illetve itt egy egész seregnyit belőlük) valamiféle komikus figurának állítanak be, némelyik szerencsétlen, a másik gátlástalan, és így tovább. Természetesen mivel vígjátékról beszélünk, itt csak kisebb féle gonoszságokat lehet elkövetni, és nem folyhat vér. A történet ehhez mindenhol jól tartja magát, a központban valamiféle emberrablás vagy hasonló áll. A jók csoportját hamar megismerjük, a gonoszok néha cserélődnek, az első, negyedik, ötödik, hatodik, hetedik részekben Harris kapitány (G. W. Bailey), a második és a harmadik részben Mauser kapitány (Art Metrano) és segédje, Porctor (Lance Kinsey), aki a 2.-6. epizódokban szerepel, így Harris oldalán is láthatjuk. Ezen felül természetesen mindig vannak „külsős” rosszfiúk, akik ellen együtt harcolnak, közben mindig aláfűtve egymásnak a rendőrségen belül is.
Ha Harris kapitány pórul járt, annak mindig sokan örülnek
A 6. rész egyik legjobb jelenete a buszos üldözés a film vége felé
Minden film egy-egy önálló kerettörténet köré épít, ezeket töltik fel humoros jelenetekkel, teljesen vegyesen találni köztük jobban és kevésbé jól sikerülteket is, ízlés kérdése, mint minden. Természetesen az első filmnek volt a legnagyobb sikere, ami folyamatosan csökkent, majd a filmkészítés meg is szűnt, mégis, az egyik leghosszabb sorozat, amit egy filmből továbbkészítettek.
A filmhez és szereplőihez kapcsoló érdekességek, hogy pl. Harris ugyan nem szerepel a 2. filmben, mert akkor éppen máson dolgozott, de 1 napra el tudott menni a forgatásra, és őt látjuk háttal, amikor az esküvőn fotózzák a vendégeket. A Jonest alakító színész pedig valóban igazi hangmester, tudtommal jelenleg is ebből él, érdemes rákeresni.
Aranyos, vicces, mulattató történetek, semmiképp se keressünk benne mély, magvas erkölcsi tartalmat, mert az nincs, nem is azért készült. Viszont több estére biztosítanak jó szórakozást a vígjátékok kedvelőinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése