2011. december 27., kedd

Csupasz pisztoly 1.-2.-3. (The Naked Gun)

Ha egy kis könnyed szórakozásra vágyunk, akkor a Csupasz pisztoly filmek igazán remek választásnak bizonyulnak. A Leslie Nielsen nevével fémjelzett vígjátékok egy korábbi, összesen hat epizódot megélt tévéfilmsorozat motívumait viszik tovább.
Leslie Nielsen a második filmben
Jerry Zucker és David Zucker még 1982-ben készítették el a rövid karriert megélt Nagyon különleges ügyosztály című vígjáték-sorozatot. Ebben formálták meg azt a karaktert, amit Leslie Nielsen itt és és a Csupasz pisztoly filmekben is zseniálisan alakít. Az alap a tipikus amerikai rendőr, aki kicsit ostoba, rendetlen és egyedül él, de remekül végzi a munkáját. Az epizódokban mindig szerepelnek állandó elemek, amik egyfajta keretet adnak a filmnek, ilyenek a bűntett helyszínére való kiérkezés módja, a látogatás a laborban, stb. Ez utóbbi szintén ugyanazzal a színésszel megy tovább a három nagy filmben is, ilyenkor mindig valami a témához kevéssé kapcsolódó, de érdekel laborkutatásról számol be a munkatárs.
A helyzetkomikum megjelenése
A filmben a komikum forrása elsősorban a helyzetkomikum mindig és mindenhol, minden formában, szóban és körülményekben egyaránt, de ezt kellőképpen kiegészítik jellemkomikummal is. A humor nemegyszer fekete, néha igen eltúlzott és felnagyított, megfelelő hangulatban nézve a filmet, főleg társaságban garantált a rengeteg nevetés és szórakozás.
Nem ritka a jeleneteken hosszan végighúzódó furcsa epizód sem
Természetesen közben a nyomozási cselekmény is halad előre, néha egy-egy lassabb romantikus jelenettel közbeékelve, de a film lényege itt csak részben a bűnügy felderítése, sokkal fontosabb a néző szórakoztatása, főleg erre hegyeztek ki mindent.
Néha romantikus jelenetek lassítják az események pergését
Igazán a cselekményről nem is érdemes sokat írni, ezeket a filmeket meg kell nézni, úgy lehet csak értelmezni a rendkívül kreatívan összeállított, néha már agymenés kategóriába sorolható poénsorozatot. Korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlható, aki nem irtózik a vadhajtásoktól, és jól szeretne szórakozni. Ha már a Nagyon különleges ügyosztály és Csupasz pisztoly 1.-2.-3. filmekkel végeztünk, szintén ajánlható a Sziki szökevény, Leslie Nielsen egy másik remekbe szabott alakítása, ahol viszont nem rendőrt, hanem a szökevényt alakítja, nem kevesebb humorral körítve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése