2011. január 11., kedd

Árvák hercege (The Cider House Rules)


Az Árvák hercege (eredeti címe: The Cider House Rules) egy 1999-ben készült színes, szinkronizált amerikai filmdráma, mely kb. 2 óra hosszú. A film a második világháború idején játszódik egy eldugott kis amerikai falucska mellett. Dr. Wilber Larch (Michael Canie) egy árvaházat vezet, és mellette titokban törvénytelen abortuszokat is végez. Homer Wells (Tobey Maguire) egy növendékfiú, akit kétszer is örökbe fogadtak volna, de egyik szülő sem volt megfelelő, így végül a doktor nevelte fel. Dr. Larch Homert saját fiaként szereti és neveli, így a fiúból tehetséges sebész és szülész-nőgyógyász válik. Amikor egyszer egy fiatal pár érkezik (Wally és Candy), hogy a doktor a lányon abortuszt végezzen, Homer úgy dönt, hogy velük megy, mert világot szeretne látni. A doktor bár nem szívesen, elengedi.
Michael Canie és Tobey Maguire a filmben
A gyönyörű felvételekből készített filmhez szintén csodás zenét komponáltak, mely még jobban kiemeli a történet megható és érzékeny pillanatait. A film nagyon életszerűen mutatja be a fiú és a doktor kapcsolatát, valamint az életet az árvaházban, teljesen ott érezhetjük magunkat a helyszínen. Michael Canie mint legjobb férfi mellékszereplő az alakításáért Oscar díjat is kapott, Tobey Maguire-nek ez a második főszerepe volt (az első a Pleasantville című filmben, arról majd egy későbbi bejegyzésben). Sam Raimi, a Pókember filmek rendezője az itt nyújtott alakításáért választotta őt Pókembernek, erről majd szintén írok később.
Amennyiben felkeltette a kedves olvasó érdeklődését az ajánlás, és még nem látta a filmet, javaslom, hogy mielőtt továbbolvas, feltétlenül nézze meg.
Tobey Maguire a filmben
Homert az egész árvaház búcsúztatja távozásakor, csupán a hozzá legközelebb álló személyek, Larch doktor és egy kis barátja nem mennek ki. Új otthonában beáll almaszedő idénymunkásnak, és amikor Wally-t behívják a háborúba, ő fokozatosan egyre közelebb kerül a barátnőjéhez, Candyhez. Egészen addig, amikor kiderül, hogy Wally hadirokkant lett, és Candynek kell élete hátralevő részében ápolnia. Itt kapcsolatuk megromlik. Közben már a következő év almaidényébe csöppenünk, amikor egy furcsa mellékszál kezdődik. A film talán túlságosan részletezi az almaszedők vezetője és lánya közti szerencsétlen esetet, de a dolog vége az, hogy az addig teljesen abortusz-ellenes Homer végrehajtja a lányon a műtétet, hogy segítsen neki. Hiszen Larch doktor is ezt mondta neki, az életben tegye magát hasznossá, valamint gondoljon arra, hogy ő ezzel segít ezeken a hölgyeken.
Michael Canie a filmben
Ez után Homer levelet kap az egyik nővértől, hogy Larch doktor meghalt. A film könnyfacsaró jelenetekben mutatja be, ahogy a doktor egy alkalommal túladagolta a kábítószernek is használt étert. Homer a szezon végén „hazamegy”, az árvaházban mindenki szeretettel fogadja.
A befejezés előtt még fontos kitérnem a film közben megismert részletekre. Látjuk ugyanis, hogy a doktor papírokat hamisít Homernek, és ügyes taktikázással tudja biztosítani, hogy elnyerje a kuratórium tetszését, akik őt le akarják váltani. Ezek után azt eldönteni, hogy a halála tényleg balest-e vagy pedig öngyilkosság, már a néző feladata.
Ilyen előzmények után Homer hazaér, ahol az adott körülmények között ő lesz az árvaház új igazgatója. Rájön, hogyan intézte el neki a szükséges feltételeket a doktor (még diplomát is hamisított, pedig középiskolába sem járt), és megtudja, hogy annak idején a leleteit is meghamisította, hogy távol tartsa a háborútól (egy beteg kisfiú szívéről készült röntgenfelvételt dedikált neki). Így a film végén átveszi azt az apai szerepet is, mait addig Larch doktor töltött be.
Összességében ez egy nagyon szépen és jól elkészített igényes filmdráma, nem mutatnak megbotránkoztató jeleneteket, a „hiányzó” részleteket már ki-ki a saját fantáziájával pótolhatja. Egy 12-es karikát azért tennék rá. A történet érthető és logikus, de mégis kellően összetett és megható. A zene gyönyörű, és a magyar szinkront is jó minőségben készítették. Összességében kellemes két órát tölthetünk el vele, nem hagy bennünk rossz emlékeket, de mégis elgondolkodtató és szerethető film.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése